YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT:


1§ YHDISTYKSEN NIMI 

Äänekosken Romanit ry. 

2§ YHDISTYKSEN KOTIPAIKKA 

Yhdistyksen kotipaikkakunta on Äänekosken kaupunki 

3§ YHDISTYKSEN TARKOITUS JA TOIMINNAN LAATU 

Parantaa romanien elämänlaatua Äänekoskella. Ennaltaehkäistäheidän syrjäytymistä, mielenterveysongelmia ja tukea yhteiskuntaanintegroitumisessa, edistää romani-identiteettiä, kulttuuria ja monikulttuurisuutta sekä edistää vanhemmuutta. 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys: - Järjestää virkistäytymistoimintaa romaneille ikään katsomatta.

- Jatkaa romaninaisten käsityön perinnettä järjestämällä kursseja

- Järjestää erilaista koulutusta romaninuorille.

- Luo tukiverkostoja romaneille

- Tekee asennetyötä romanien ja pääväestön keskuudessa valistus-, tiedotus- ja julkaisutoiminnalla.

- Toimia romania edustavana tahona ja yhteistyö verkostona- Tehdä ennaltaehkäisevää päihde - ja huumetyötä romanien keskuudessa 

TOIMINTANSA TUKEMISEKSI YHDISTYS 

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan avustuksia,lahjoituksia ja testamentteja, omistaa ja hallita toimintaansa vartentarpeellista kiinteää ja irtainta omaisuutta ja toimeenpannaasianmukaisen luvan saatuaan arpajaisia ja rahankeräyksiä. Yhdistys voi myös taloudellista hyötyä tai voittoa tavoittelematta Järjestää tilaisuuksia toimintansa tukemiseksi, sekä harjoittaan tavanomaista kioski toimintaa. 

4§ JÄSENET 

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen, joka hyväksyy yhdistyksentarkoituksen ja säännöt, henkilö joka toimii siten, että toiminta on esimerkillistä, oikeudenmukaista, laillista ja romanien asiaa eteenpäinvievää. Uudet jäsenet hyväksyy yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi liittyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen toimintaa. Kannatusjäsenillä ei ole äänioikeutta. Kunniajäseneksi voi yhdistyksen kokous hallituksen ehdotuksesta kutsua henkilön, joka on pitkäaikaisella ja merkittävällä tavalla toiminut yhdistyksen päämäärien hyväksi. Mikäli kunniajäseneksi kutsutaan yhdistyksen äänivaltainen jäsen, hän säilyttää äänioikeutensa. Äänioikeus on 15 vuotta täyttäneellä yhdistyksen varsinaisella jäsenellä. 

5§ JÄSENEN EROAMINEN JA EROTTAMINEN 

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisestihallitukselle, tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Yhdistyksen hallituksella on oikeus erottaa jäsen, mikäli jäsen toimii vastoin yhdistyksen toimintaperiaatteita, tai vaikeuttaa huomattavasti yhdistyksen tarkoituksen toteutumista. Hallituksella on oikeus erottaa jäsen, jos hän toistuvasti laiminlyö jäsenmaksunsa. Jäsen liittyessään yhdistykseen sitoutuu noudattamaan kaikessa toiminnassaan yhdistyksen sääntöjä ja toimimaan siten, että yhdistyksen tarkoitus toteutuisi parhaalla mahdollisella tavalla. 

6§ JÄSENMAKSU 

Jäseniltä perittävän vuotuisen jäsenmaksun suuruudestapäättää vuosikokous erikseen varsinaisille ja kannatusjäsenille.Kunniajäsenet eivät maksa jäsenmaksua. 

7§ HALLITUS 

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 6 - 12 varsinaista jäsentä. Hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai, kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Äänestykset ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. 

8§ YHDISTYKSEN NIMEN KIRJOITTAMINEN 

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri kaksi yhdessä tai hallituksen määräämä henkilö kirjoittaa. 

9§ TILIKAUSI JA TILINTARKASTUS 

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta hallitukselle. 

10§ YHDISTYKSEN KOKOUKSET 

Vuodessa pidetään yksi varsinainen kokous, vuosikokous. Yhdistyksen vuosikokous pidetään maaliskuun loppuun mennessä.Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintäänkymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimussen pitämisestä on esitetty hallitukselle. Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella äänivaltaisella yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä oletoisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokous koolle kirjeitse tai sähköpostiviestillä tai tarvittessa lehti-ilmoituksella vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta. 

11§ VUOSIKOKOUS 

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat: 

 1. kokouksen avaus 

 2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi  ääntenlaskijaa 

 3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 

 4. hyväksytään kokouksen työjärjestys 

 5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto 

 6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille 

 7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruudet. 

 8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet hallituskauden päättyessä 

 9. valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat 

 10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat. Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun. 

 12§ SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN JA YHDISTYKSEN PURKAMINEN 

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta ontehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4)enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla, mikäli mahdollista tarkoitusta varten perustettavan säätiön kautta jaettavaksi stipendeinä, apurahoina kohdistettavaksi ensisijaisesti romaninuorille koulutuksen tukemiseen tms. vastaavaan toimintaan. Edellä mainittu koskee myös tilannetta jossa yhdistys lakkautetaan.

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita